21 Ocak 2016 Perşembe

Yaşadığımız her saniye, Allah'ın bize verdiği büyük bir fırsattır


Erteleme alışkanlığı, insanların büyük bir çoğunluğunda görülen yaygın bir hastalıktır. Şeytan insanın yapmak istediği doğru ve güzel faaliyetleri sürekli erteleterek zamanla kişiye bunları yapmayı unutturmaya ve içindeki bu yöndeki isteği kırmaya çalışır. İnsanın, şeytanın bu sinsi taktiğine karşı dikkatli ve uyanık olması gerekir.

İnsanın nefsi ertelemeye eğilimlidir. İnsanların büyük bir çoğunluğu sürekli bir şeyleri erteleme hali içinde olurlar. Allah için yaşamayı, samimi olmayı, Allah’ın istediği gibi bir hayat sürmeyi, Kuran okumayı, namaz kılmayı, dürüst ve özverili olmayı, hata ve eksikliklerini düzeltmeyi, yaptıkları yanlışları telafi etmeyi, içten bir kalple tevbe etmeyi, Allah’a dua etmeyi, Allah’ın sevgisini kazanmak için yaşamayı, samimi dostlar edinmeyi, Allah’ın rızası ve cenneti için çabalamayı, Allah’ın yarattıklarını derin düşünmeyi, ahlaklarını güzelleştirmeyi sürekli ertelerler. Bunları yapmak için belirledikleri zaman ise, “ileride bir gün”dür. Bu ileride bir günün zamanı belli değildir. Ve büyük bir çoğunluk, bu belirsiz zaman gelmeden önce ölüp tüm erteledikleri ile birlikte ahirete giderler. Hayatları boyunca çok şey yapmış gibi görünseler de bu insanlar, Allah’ın rızasını ve sonsuz ahiret yaşamlarını kazanmaları için gerekenleri yapmadan ölürler. “Yaşım biraz daha ilerlesin namaza başlarım”, “Yakında Kuran okumaya başlayacağım”, “ileride bütün yaptıklarımı telafi ederim” “okulum da bitsin hemen namaz kılmaya başlayacağım” “biraz olgunlaşayım derin derin düşünürüm” “eğitimimi tamamlayayım, ihtiyacı olanlara sonra yardım ederim” “iyi bir kariyer yapayım, zulme uğrayan Müslümanları o zaman düşünürüm” diyen birçok kişi, Allah bunları yapabilecek güç ve imkan verdiğinde yapmıyorken, bir anda yapamayacak hale gelebilir. Allah, bu kişinin cananı aniden ve hiç beklemediği bir anda alıp, onu ölüm melekleriyle karşılaştırabilir.

Allah’tan korkan samimi bir Müslümanın, yaşadığı her saniyenin, aldığı her nefesin Allah’tan kendisine verilmiş büyük bir fırsat olduğunun bilinciyle hareket etmesi gerekir. Güzel ve hayırlı işleri erteleyecek zamanının olmadığını, Allah’ın bir sonraki anı dilerse yaratmayacağını bilmesi ve tüm hayatını bu önemli gerçeğe göre yaşaması gerekir.

Her şeyin sahibi, sonsuz güç sahibi olan Rabbimiz Allah, bir sonraki saniyeyi bize bahşederek, çok büyük bir lütufta bulunmaktadır.

Çünkü;

-    Yaşadığımız her an Allah’ı daha çok sevip, Allah’tan daha çok korkabiliriz

-    Yaşadığımız her an Allah’ın rızasını kazanmak için daha çok çaba gösterebiliriz

-    Yaşadığımız her an, Allah’a daha derin dua edebiliriz

-    Yaşadığımız her an Allah’tan daha çok bağışlanma dileyebiliriz

-    Yaşadığımız her an, bir önceki andan daha samimi olabiliriz

-    Yaşadığımız her an,  daha derin imanlı, daha takva bir insan olabiliriz

-    Yaşadığımız her an vicdanımızı daha çok kullanabiliriz

-    Yaşadığımız her an aklımızı ve güzel ahlakımızı daha fazla geliştirebiliriz

-    Yaşadığımız her an Kuran ahlakını anlatmak ve yayılmasını sağlamak için daha çok çaba harcayabiliriz

-    Yaşadığımız her an kişiliğimizi daha olgunlaştırabiliriz

-    Yaşadığımız her an sevgiyi daha derin yaşayabiliriz

-    Yaşadığımız her an daha derin düşünebiliriz

-    Yaşadığımız her an hata ve eksikliklerimizi gidermek için gayret edebiliriz

Unutulmaması gereken çok önemli bir gerçek vardır ki; yaşadığımız her an;  bizi dünyadaki son nefesimize, tüm fırsatların artık son bulduğu o ana, ölüm melekleriyle karşılaşacağımız, canımızın alınıp bizi yaratan sonsuz güç sahibi Yüce Yaratanımız Allah’a kavuşacağımız ve ebedi ahiret hayatımızın başlayacağı ölüm anımıza biraz daha yaklaştırır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder